Страхливци! Тази дума бе най-често използваната от премиера в оставка Кирил

...
Страхливци! Тази дума бе най-често използваната от премиера в оставка Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков: Нали бяха много стабилни, силни, всичко знаят? Един кворум не могат да направят. Страхливци! -

" Страхливци! " Тази дума бе най-често употребяваната от премиера в оставка Кирил Петков по адрес на опозицията в Народното събрание, в президенството и в Банкя, където живее водачът на ГЕРБ. Спрян от публицисти в Брюксел преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и на Европейския съвет, министър-председателят разяснява държанието на депутатите от ГЕРБ-СДС, Възраждане, Има Такъв Народ и Движение за права и свободи и на президента Румен Радев, а и на водача на ГЕРБ Бойко Борисов в подтекста на бурния спор за събаряне на българското несъгласие над Северна Македония и френското предложение за стъпки в тази посока.

Кой ще вземе решение за ветото

Премиерът в оставка увери, че той няма да взема еднолично решение по въпроса за ветото и че каквото е заречен пред българския народ, това ще направи: решението ще бъде взето от българския парламент, тъй като " той е институцията, която има най-голяма представителност ".

" До преди две седмици всички викаха: " О, министър председателят ще вземе самичък решение на този Съвет! ". Обещах - ще бъде в Народното събрание. От през вчерашния ден почнаха да викат: " Ама не би трябвало да е в Народното събрание, би трябвало да е министър председателят ".

Или сте едни страхливци всички вие, които се пробвате да трансферирате горещия картоф, или сте едни крадци, които се пробвате да клатите държавното управление, с цел да откраднете едни милиарди, или сте държавници.  Ако сте държавници, отидете на комисия (вчера депутатите от ГЕРБ-СДС, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и проруската партия " Възраждане " провалиха съвещанието на външната комисия в Народно събрание, която трябваше да прегледа френското предложение за събаряне на наложеното преди 10 години от ГЕРБ несъгласие над Северна Македония), да се приказва пред целия български народ и да се вземе вярно решение.

Аз през днешния ден ще кажа на всички мои европейски сътрудници: до момента в който Народното събрание не вземе решение, българската позиция остава такава, каквато е ", съобщи министър председателят.

" Аз постоянно държа на думата си, тъй че без значение какво ще се случи в днешния ден и кой какво ще желае от мен, аз ще държа тази позиция " - акцентира Петков и уточни, че с дейностите си желае да покаже на българския народ, че " всички тези мантри - за уязвимост, за напън, за изменничество " - са измислени.

За френското предложение

" Аз персонално одобрявам френското предложение. Виждам в него, че конституцията ще се промени, преди да стартира преговорният развой. Виждам, че ще можем да стопираме техния развой, в случай че не се оправят с дискриминирането и езика на омразата. Това, че има двустранен протокол, който ясно ще демонстрира всички наши позиции. Това е доста положително предложение, не мисля, че може да има друго такова. И все пак, когато дам своята дума, че единствено българският парламент ще вземе решението, тъй като той е най-представителната институция в България, аз ще си спазя думата, без значение какво ще се случи през днешния ден " - сподели министър председателят, чието държавно управление през вчерашния ден бе свалено с избор на съмнение от новото парламентарно болшинство: ГЕРБ, Движение за права и свободи, проруската партия " Възраждане " и остатъка от Има Такъв Народ. -

На излизане моят отговор ще бъде същият. Няма хипотетична опция да се случи друго по време на Съвета, тъй като държа на думата си. Аз съм министър председател на България и когато кажа и обещая на българския народ нещо, аз съблюдавам думата си. Надявам се в околните дни Народното събрание да вземе решение по този въпрос.

Имаме исторически миг да можем да запазим всички български ползи. Неща, за които постоянно сме си мечтали. В момента имаме действителното предложение и то (може) да отбрани българския интерес за доста дълъг интервал от време и да даде опция на български държавни управления да не престават да работят в тази рамка. "

" През цялото време тематиката за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху общественото пространство с една-единствена цел - да разклащат държавното управление, с цел да крадат милиарди ", сподели Петков.

За опозиционните партии

Той разкритикува остро политическите си съперници поради неуспеха на съвещанието на външната комисия през вчерашния ден и ги посъветва да не трансферират " горещия картоф ":

" Не можеш да излизаш по малкия екран и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо (точно това направи Бойко Борисов, който уверяваше, че към този момент желае наложеното от неговото ръководство несъгласие над Северна Македония да падне) и следобеда да блокираш комисията. Това е безспорна политическа измама. Ако толкоз се бият в гърдите, през днешния ден да отидат на комисия, да създадат кворум.

...

Те (ГЕРБ) дори не се появяват. Дават обществена поддръжка и след това дори не идват в комисия. Тази двойнственост е типична за господин Борисов! Ние сме го гледали 12 години. Просто в първия миг, когато зависеше нещо от него, го видяхме отново . Ако желае да наподобява като един естествен някогашен общественик, най-малко да отиде през днешния ден на комисия , да се насрочи общ, отворен спор, хората да схванат, че няма нищо скрито-покрито, да видят, че българският интерес в действителност е предпазен и тогава да се гласоподава. Това за мен са верните стъпки ".

За кворума в пленарна зала

" Аз не мога да допускам, че не могат да създадат кворум (пленарното съвещание също се проваля втори ден поради неналичието на кворум, защото от същите политически партии и обединения не влизат в зала). Нали бяха доста постоянни, доста мощни, всичко знаят? Втори ден не могат да създадат кворум. Рискуваме два милиарда и шестстотин милиона! Знаете ли за какво не желаят? Защото ги е боязън! Защото не могат да изберат дори ръководител на Народното събрание. Тези хора са едни страхливци, тези хора мислят единствено по какъв начин да манипулират ", съобщи той.

За президента

Петков избухна и против президента Румен Радев:

" Не може от две седмици КСНС да не се привиква и да се крием на разнообразни места и да споделяме: " Ама то едните би трябвало, но то другите, защитавало (френското предложение) ненапълно позицията ни, но не защитавало позицията ".

Ако си президент на място, викаш КСНС, викаш всички служби, викаш, всички партии, сядаме всички дружно, обсъждаме, излизаме. Но не! Пак - било на държавното управление, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци. Аз ще спазя моето заричане пред българския народ и се надявам да имаме отворена полемика, тъй като имаме исторически миг, който не би трябвало да изпускаме. Това предложение е доста хубаво, въпросът е, че би трябвало да се направи по верния метод ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР